Carlo van Dam redt Nederlandse eer op Macau!

18-11-07

In de finalerace van de 54e Macau F3 Grand Prix heeft Carlo van Dam zich op weten te werken naar de veertiende plaats. De rookie van HBR Motorsport vertrok vanmiddag als vijftiende en vocht op het smalle en hobbelige stratencircuit vele boeiende duels uit met de meer ervaren deelnemers. De inwoner uit Vlaardingen was niet alleen één van de snelste rookies, maar werd bovendien ook als hoogst geklasseerde Nederlander afgevlagd. Met dit resultaat gaf de huidige ATS Formule 3-kampioen wederom zijn visitekaartje af!

Voor aanvang van de hoofdrace verkende Van Dam het 'Circuito Da Guia' in de warming-up. Van Dam zat bijzonder goed in zijn vel en wist met oude banden zich continu in de top zeven van het 29-koppige deelnemersveld te nestelen. De uitslag van race 1 was bepalend voor de startopstelling van de afsluitende manche, zodat hij als vijftiende de laatste F3-wedstrijd van het weekend aanving. De rijder met startnummer 27 kwam goed uit de startblokken en wist direct twee concurrenten te verschalken. Toen Van Dam in het verkeer bij Mandarin noodgedwongen van zijn gas af moest, leverde hij zijn gewonnen posities voor het aanremmen van de beruchte Lisboa-bocht weer in.

Van Dam kwam als twaalfde door en probeerde daarna snel verder op te stomen naar voren. Hij merkte in de volgende ronden echter dat de bolide steeds moeilijker was te besturen. Door een gebrek aan grip verloor Van Dam in de achtste ronde zijn plek aan Sébastien Buemi en Romain Grosjean. In de vijftien ronden tellende race werd de S-T-A-R-T-coureur uiteindelijk verdienstelijk als veertiende afgevlagd.

Carlo van Dam: “Ondanks dat de snelheid vandaag niet helemaal top was, heb ik laten zien dat ik me met de beste Formule 3-coureurs van de wereld heb kunnen meten. Ik ben als één van de weinigen het gehele weekend uit de muur gebleven en bracht mijn wagen telkens veilig aan de finish. Ervaring is hier het sleutelwoord voor succes. Voor mij was het de eerste keer en voor het team slechts de tweede keer dat ze hier op Macau zijn. Bovendien was ik de beste rookie van het veld. Macau was een waarzinnige ervaring die ik niet heb willen missen. Ik wil het team van HBR Motorsport en mijn sponsors bedanken dat ik hier heb mogen rijden. Helemaal super!”

UITSLAG F3 MACAU GRAND PRIX, FINALERACE, 18 NOVEMBER 2007:
01. Oliver Jarvis (GBR), Dallara-Toyota, 15 ronden, 38.29,452
02. Kodai Tsukakoshi (JAP), Dallara-Mercedes, + 01,767
03. Kazuya Oshima (JAP), Dallara-Toyota, + 04,390
04. Marko Asmer (EST), Dallara-Mercedes, + 05,331
05. Robert Streit (BRA), Dallara-Mercedes, + 06,558
14. CARLO VAN DAM (NED), DALLARA-MERCEDES, + 17,792

<- Back to: News

WEBLOG

01-10-12 Weider Honda slips back in mixed conditions »

Carlo van Dam and Takashi Kogure finished ninth with their Honda HSV-010 in today’s Kyushu 300 KM...[more]

[more] »