Interview met Carlo: Terugblik op 2007

03-01-08

Heb je nu vakantie? Wat doe je in je vakantie?
Nou, vakantie... We hebben in november de laatste tests gehad. Dat ging goed, maar echt vakantie heb ik dus niet. We zijn druk bezig voor volgend seizoen. De diverse gesprekken voor 2008 zijn volop gaande. Maar tijdens de feestdagen heb ik wel wat tijd vrij gehad.

Hoe heb je de kerst doorgebracht?
Dit jaar heb ik kerst met familie gevierd. Dat vond ik wel fijn, want zoveel zie ik hun niet tijdens het seizoen. Zeker het afgelopen seizoen was soms bijzonder hectisch. Gedurende het raceseizoen heb ik maar één weekend vrij gehad. Vanaf begin juni was elk weekend vol gepland tot oktober. Maar gelukkig kon ik even rust nemen tijdens kerst met de hele familie.

Seizoen 2007

Met welk gevoel kijk je terug op het afgelopen seizoen?
Met een heel goed gevoel. Toen we begonnen, vorige winter, was het erg moeilijk. Zelf was ik er nog niet helemaal over uit. In welke raceklasse wil ik uitkomen? Natuurlijk wil elke coureur winnen, dat is logisch. Je wil verder. Maar toen kwam deze mooie gelegenheid om voor het seizoen 2007 de ATS F3 Cup te gaan rijden met Van Amersfoort Racing. Misschien niet de allersterkste raceklasse. Er lag namelijk ook een mogelijkheid om door te gaan met Renault World Series, maar achteraf ben ik zeer blij dat ik gekozen heb voor Van Amersfoort Racing.

Welke rol dacht je zelf aan het begin van het seizoen te kunnen spelen in het kampioenschap?
Dat is moeilijk te zeggen. We konden pas laat met de voorbereidingen voor het seizoen beginnen, vooral doordat het vinden van sponsors erg moeizaam verliep. Het was dus moeilijk te zeggen waar we stonden, en twee weken later moesten we al van start op Hockenheim. Ik was dan ook enorm verrast toen ik daar mee kon doen om het podium. Maar tot mijn eigen verbazing startte ik tweemaal van pole position! Toch was mijn eerste streven om me te bewijzen en een wedstrijd te winnen en dat is zeker gelukt.

Hoe belangrijk was die eerste zege op Hockenheim, meteen in het openingsweekend van het seizoen?
Ik denk dat die overwinning misschien nog wel de belangrijkste zege van het jaar was. Bovendien was het pas mijn tweede overwinning in de autosport en dat voelde nog redelijk nieuw aan. Dit gaf het gevoel dat ik een bepaalde drempel over was, en dat gold ook voor het gehele team eigenlijk. Frits van Amersfoort had met zijn team al 9 jaar lang geen overwinning meer behaald in de Formule 3. En dat is lang hoor. Bas Leinders was in 1998 de laatste die een zege pakte.

Wanneer realiseerde je dat je vol mee deed in de strijd om het kampioenschap? En bracht dat extra druk met zich mee?
Natuurlijk vanaf het eerste raceweekend al. Maar tijdens de Rizla Racing Day op Assen hebben we definitief het verschil gemaakt met de concurrentie, absoluut één van de belangrijkste momenten van het afgelopen seizoen. Het was niet eens zozeer de races op Assen zelf, maar eigenlijk hoe dat hele weekend verliep. Vlekkeloos. Het was symbolisch voor mijn seizoen.

Dat het kampioenschap toen voor het grijpen lag, dat bracht voor mij niet extra druk met zich mee. Minder druk zelfs, denk ik. Maar als ik eerlijk ben heb ik mezelf nooit echt grote druk opgelegd. Ik laat gewoon zien wat ik kan en als dat goed lukt, neemt dat de druk alleen maar weg.

Uiteindelijk waren er de races op de Sachsenring, waar je met een overwinning en de snelste ronde op een mooie manier de titel pakte. Was dit de kroon op het werk?
Ja, de race op de Sachsenring was de bevestiging van een geweldig seizoen. Al ging het veel minder makkelijk dan iedereen dacht. Ik hoopte daar natuurlijk kampioen te worden, maar tijdens de eerste race ging het al meteen mis. Ik had last van elektronische problemen en een gescheurde ophanging rechtsachter. Met het nodige geluk ben ik die race nog gefinisht als derde. Voor hetzelfde geld was ik hard de muur in geknald. De tweede race won ik overtuigend.

Achteraf moest ik terugdenken aan de tijd toen ik voor het eerst kartkampioen kon worden. Toen was ik serieuze kanshebber, maar dreigde aan het einde alles mis te gaan. Het was bijna als een déja vu.

Hoe waren de reacties uit de autosportwereld op de titel?
Er kwamen meteen enorm veel en bijzondere reacties binnen, van sponsors, familie en vrienden, maar ook van belangrijke personen in de autosport. Veel reacties kwamen van diverse teams uit verschillende klasses met aanbiedingen om te komen testen. Volkswagen benaderde me en vroeg of ik de laatste race wilde rijden in de F3 Euroseries. Dat was een prachtige erkenning.

Heeft het ook daadwerkelijk (in)direct wat opgeleverd behalve de GP2-test?
De uitnodiging van HBR Motorsport om te rijden in Macau sprong er natuurlijk bovenuit. Dit was een ongelooflijke ervaring. Waanzinnig mooi om op Macau te rijden.

Aan wie heb je het afgelopen seizoen het meeste te danken gehad?
Het meest heb ik te danken aan al mijn sponsors die me gedurende het seizoen geholpen hebben. Zonder hen was het succes van afgelopen seizoen onmogelijk geweest. Daarnaast is de ondersteuning van stichting S.T.A.R.T. erg waardevol. In de winter hebben ze mij ook niet in de steek gelaten. Daarnaast natuurlijk het thuisfront, mijn ouders en familie. Het hele team wil ik ook graag bedanken. Al die jongens, die hebben dit mogelijk gemaakt. Het is een gemeenschappelijke prestatie van een hoop mensen, dat zal ik nooit vergeten. Maar zelf heb ik er ook hard voor moeten knokken.

Naast de ATS F3 Cup heb je ook gereden in de Renault Mégane Trophy voor Racing For Belgium. Hoe moeilijk is het om je van de ene raceklasse aan te passen aan de ander?
Qua rijden was dat aanpassen eerlijk gezegd niet zo moeilijk. Het verhaal was gewoon dat we met veel technische problemen te maken kregen. Versnellingsbak, motor, elektronica, altijd maar mechanische pech. Maar áls hij het deed, reed ik vooraan. Het was ook extra zuur dat we op Magny Cours en in Hongarije aan de leiding gingen, maar toch uitvielen. Toch wil ik Wim Coekelbergs bedanken voor deze mogelijkheid om met de Megane te racen. Echt super dat hij me de kans heeft gegeven.

Op 30 oktober mocht je testen in de GP2-wagen van BCN Competition. Hoe heb je het verschil tussen 215 pk en 600 pk ervaren?
Dat was best heavy! De tussenstap is natuurlijk de World Series met 450 pk en daar heb ik al eens mee gereden. Maar een GP2-wagen gaat pas echt van z’n plaats! De eerst keer was echt “WOW, dit gaat hard!” Toch went het heel snel. Een enorm gave ervaring was het wel. Het smaakt absoluut naar meer! Ik wil er dan ook alles aan doen om er te komen. Maar ik teken niet bij een minder team om de grid te gaan opvullen. Want ik wil wel altijd voor de winst gaan.

Krijgt Nederlands talent nog een serieuze kans in de hogere klassen? Of wordt het een moeilijk verhaal de komende jaren?
Allereerst denk ik dat het niet uit zou moeten maken waar je vandaan komt. Helaas is dat wel het geval. Er rijden veel Nederlanders tegenwoordig op hoog niveau. En het zou mooi zijn als er op nationaal niveau een initiatief vanuit diverse bedrijven/instanties zou ontstaan om Nederlandse coureurs echt verder te helpen.

Ook zie je in het buitenland dat ze de koppen bij elkaar steken om talenten een belangrijke kans te bieden. In Duitsland doen ze dat bijvoorbeeld, waar een aantal belangrijke grote bedrijven als Deutsche Post, Deutse Vermogungsberatung coureurs ondersteunen.

Waar hoop je op in 2008? Waar zien we je terug?
Dat is nog niet precies te zeggen. Momenteel zijn we bezig met een aantal dingen. Er liggen een paar hele goede mogelijkheden. Maar het blijft moeilijk. Sportief gezien is die stap makkelijk en zou ik die overgang makkelijk kunnen maken richting een hogere klasse. Maar financieel is de stap erg groot. In januari volgen nog een aantal gesprekken. Er is gelukkig een hoop interesse van teams en fabrikanten, maar het is dus nog even afwachten.

Dit interview werd gehouden door Jules van der Leeuw.

<- Back to: News

WEBLOG

01-10-12 Weider Honda slips back in mixed conditions »

Carlo van Dam and Takashi Kogure finished ninth with their Honda HSV-010 in today’s Kyushu 300 KM...[more]

[more] »