Positieve Formule 3000-test Carlo op Albacete

25-01-07

Op het circuit van Albacete (Spanje) kende Carlo van Dam gisteren een succesvolle vuurdoop in een Formule 3000-bolide. De rijder van S-T-A-R-T, die zich aan het oriënteren is op de volgende belangrijke stap in zijn autosportcarrière, kwam bij deze test voor Pro Motorsport bijzonder goed uit de verf. Het Italiaanse team zal dit jaar deelnemen aan de ‘International Formula Masters’. Deze nieuwe internationale raceklasse rijdt samen met de WTCC-races en zullen live worden uitgezonden op Eurosport. Het team had de Nederlander uitgenodigd met het oog op hun deelname aan deze nieuwe klasse. Doordat de auto's pas in maart door chassisbouwer Tatuus worden afgeleverd, werd deze test nog gedaan in één van hun bestaande Formule 3000-bolides.

Onder koude weersomstandigheden (slechts 4 graden Celsius) ving Carlo deze eendaagse test aan. Het team dat onder leiding staat van WTCC Alfa Romeo-coureur Salvatore Tavano, testte in de twee voorgaande dagen ook al twee Italiaanse coureurs Marcello Puglisi en Davide di Benedetto. Het team heeft de afgelopen twee jaar deelgenomen aan de Formule 3000 Masters en werd daarin kampioen in 2005 en vorig jaar runner-up. Gedurende deze dag lag het accent voornamelijk op het beter leren kennen van de auto en het team. Van Dam reed met een Lola chassis B99/50 (uit het jaar 1999), dat aangedreven wordt door een krachtige Zytec motor (3 liter V8, 460 PK).

Omdat het ‘s nachts had gevroren, moest Carlo en het team wachten tot het ijs was gesmolten. Om elf uur kon Van Dam beginnen aan de test. Van Dam kende weinig aanpassingsproblemen en reed na een paar installatierondjes steeds snellere rondetijden. Na amper dertig rondjes zette het team de nieuwe Avon-banden op de wagen. In zijn tweede rondje reed hij al een tijd van 1.20.0. Deze tijd was een stuk sneller dan de andere coureurs op de vorige dagen hadden gereden, terwijl ze beide al een compleet seizoen met deze auto hadden geracet. Helaas moest Carlo deze run afbreken door een klein technisch probleem. Wanneer Van Dam de pits binnenkwam had de teambaas 'voldoende' gezien van de kwaliteiten van de 20-jarige coureur en mocht hij zich gaan omkleden.

CARLO VAN DAM: ''Dit was een kort, maar krachtige test. Deze Formule 3000 versie gaat natuurlijk al een tijdje mee en dat is te merken ook. Zo heeft hij maar vijf versnellingen, een lage aërodynamische grip en kent hij maar heel weinig elektronische hulpmiddelen. Zo heb ik sinds tijden weer de koppeling moeten gebruiken met het terugschakelen. Wat alles echter compenseert is de enorme krachtige motor, waardoor je constant bezig bent om dit 'ongeleide projectiel' op de baan te houden. Ik heb echt van het rijden met deze auto genoten. Mijn rondentijden waren heel erg goed, helemaal gezien de aantal kilometers die ik had afgelegd. Het team heeft een erg professionele aanpak, vooral met het oog op de nieuwe International Formula Masters klasse. Ik wil graag Salvatore Tavano en zijn hele team bedanken voor deze uitnodiging en het in mij gestelde vertrouwen.''

<- Back to: News

WEBLOG

01-10-12 Weider Honda slips back in mixed conditions »

Carlo van Dam and Takashi Kogure finished ninth with their Honda HSV-010 in today’s Kyushu 300 KM...[more]

[more] »