Terugblik op de ATS Formula 3 Cup op EuroSpeedway Lausitz

06-08-07

Op het circuit van Eurospeedway Lausitzring (Duitsland) heeft Carlo van Dam zichzelf weer een goede dienst bewezen. Nadat de Nederlander gisteren met een vierde plaats nog net naast het podium belandde, was de rijder van Van Amersfoort Racing vanmiddag heer en meester in de tweede race. Van Dam leidde de manche van start tot finish en boekte alweer zijn vierde overwinning van het seizoen in de ATS Formule 3 Cup. In het algemeen klassement behoudt Van Dam de eerste plaats. De inwoner heeft totaal 84 kampioenschappunten bij elkaar gereden. Ook in de Rookie Cup staat Van Dam riant bovenaan. Van Dam heeft na tien verreden races totaal 80 punten verzameld.

Ter voorbereiding op de kwalificaties en races stonden op vrijdag twee vrije trainingen van negentig minuten op het programma. Van Dam en zijn team zochten naar een ideale set-up, maar kwam nog een paar tienden te kort voor een snelle ronde. Met een tijd van 1:17.3 legde Van Dam beslag op de vierde plaats. In de tweede vrije training gooide een gebroken motorsteun roet in het eten van Van Dam, waardoor een snelle rondetijd niet tot de mogelijkheden behoorde. Voor aanvang van de kwalificaties werd de afstelling van de bolide gewijzigd. De S-T-A-R-T-rijder belandde met een tijd van 1:16.950 op de vierde plaats. Hij moest Vietoris, Vervisch en Verdonck voor zich dulden. In de tweede kwalificatie viel alles op zijn plaats voor de Vlaardinger. De rijder van Van Amersfoort Racing pakte met een tijd van 1:16.367 de belangrijke poleposition voor de afsluitende manche. Dit betekende alweer zijn zevende pole van het seizoen!

In de eerste race op zaterdagmiddag kwam Van Dam goed uit de startblokken. Hij wist direct Nico Verdonck te passeren, maar kwam in de eerste bocht klem te zitten, waardoor hij de Belg weer moest laten gaan. Een aanrijding tussen Glorioso en Diana zorgde voor een vroege safetycar situatie. Gedurende de zeventien ronden tellende race werden de rondetijden van Van Dam steeds sneller en probeerde Vietoris te pakken. De Duitser hield echter de deur stevig dicht waardoor Van Dam hem niet kon verschalken. Na iets meer dan 25 minuten kwam de rijder met startnummer 8 als vierde over de meet. In de warming-up voorafgaande aan de tweede manche van het weekend testte Van Dam de laatste wijzigingen die aan de auto waren doorgevoerd. Hij kwam bij de start goed weg en behield de eerste positie in de openingsronde. Vietoris en Verdonck konden hem in de beginfase nog volgen, maar moesten hem halverwege de twintig ronden tellende race laten gaan. Van Dam wist het gat steeds verder te vergroten en zette aan het einde van de race zelfs de langzaamste deelnemer van het veld op een ronde. De 21-jarige rijder kwam als winnaar over de finish. Vietoris en Verdonck moesten genoegen nemen met de overige podiumplaatsen. Met deze vierde overwinning van het seizoen en het uitvallen van zijn grootste concurrent Vervisch, verstevigde Van Dam zijn leidende positie in het kampioenschap.

Carlo van Dam: "Ondanks mijn overwinning kijk ik toch met gemengde gevoelens terug op het weekend. Het was moeilijk om snelheid te vinden en kwam er in de eerste kwalificatie niet helemaal aan te pas. In de tweede sessie viel gelukkig alles wel op zijn plaats en pakte ik mijn zevende pole van het seizoen. Doordat ik mijn belangrijkste concurrenten achter me heb weten te houden, ben ik verder uitgelopen in het kampioenschap. Ik kijk met vertrouwen uit naar de tweede seizoenshelft in de Formule 3!”

Video: Klik op deze link voor de video over Carlo op de EuroSpeedway Lausitz.

<- Back to: News

WEBLOG

01-10-12 Weider Honda slips back in mixed conditions »

Carlo van Dam and Takashi Kogure finished ninth with their Honda HSV-010 in today’s Kyushu 300 KM...[more]

[more] »