Toch nog punten, ondanks teleurstellend weekend

06-08-06

[Translate to Dutch:]

Op het circuit van de Nürburgring reed Carlo van Dam twee races in het sterk bezette Eurocup Formule Renault 2.0. De Nederlander pakte in de Duitse Eifel onder wisselende weersomstandigheden een zesde en achtste plaats en voegde daarmee de nodige kampioenschappunten aan zijn totaal toe. Doordat zijn directe concurrenten eveneens in de punten eindigden, was het uiteindelijke resultaat voor de rijder van SG Formula enigszins teleurstellend. Carlo staat na acht races, verreden in het voorprogramma van de World Series by Renault, op de vijfde plaats met 44 kampioenschappunten.

VRIJE TRAININGEN + KWALIFICATIE: In de vrije trainingen zat Van Dam direct op snelheid. In de eerste sessie over dertig minuten werkte de Nederlander hard aan de afstelling van zijn bolide en dat resulteerde in een uitstekende tweede plaats. Met een tijd van 1:59.987 moest hij enkel Chris van der Drift (JD Motorsport) voor zich dulden. Ook in de afsluitende training op vrijdagmiddag liet Van Dam op een natte baan prima rondetijden noteren. De rijder van S-T-A-R-T was met een vijfde plaats opnieuw de snelste SG Formula-rijder van de dag.
In tegenstelling tot de vrije trainingen verliep de kwalificatiesessie minder voorspoedig. Het team had lang aan de afstelling van de auto gewerkt, maar Van Dam merkte al snel dat de vernieuwde set-up niet tot het gewenste resultaat zou leidden. De Vlaardinger verloor het vertrouwen in de auto en maakte hierdoor vanzelf enkele kostbare foutjes, die door het grote deelnemersveld van 39 rijders direct werden afgestraft. Met te veel overstuur in de bochten kwam Van Dam terecht op de achtste plaats. Zijn één-na-snelste rondje leverde hem de negende plaats op voor de race van zondag.

RACE 01 + 02:
In de eerste race kwam Van Dam op een droge baan goed uit de startblokken. Na de eerste rechterbocht goed te hebben doorstaan, kwam Van Dam in de sandwich terecht. Hij probeerde in het gedrang naar de volgende bocht een positie op te schuiven, maar werd daarbij geraakt door zijn teamgenoot, waarbij zijn stuurstang werd beschadigd. Met een kromme stuurstang moest Van Dam zich zien op te werken naar voren, met alle risico’s van dien. Ondanks deze handicap wist hij aan te klampen bij Brendon Hartley. Van Dam was beduidend sneller dan de Nieuw-Zeelander, maar wist hem niet te passeren. Hij wist echter zijn kalmte te bewaren en voerde de druk bij de Red Bull-rijder op. In de negende ronde brak het verzet van Hartley en moest Van Dam in de laatste bocht voor start-finish voorbij laten gaan. Met nog een paar ronden te gaan, ging de rijder in Franse dienst achter Andersen aan. De 20-jarige probeerde het gat naar de nummer vijf te verkleinen, maar er was geen tijd meer om het leven van de Deense rijder echt moeilijk te maken. De rijder met startnummer 6 eindigde hiermee op de zesde plaats.

Van Dam kwam goed van zijn plek in de afsluitende manche en wist John Edwards te passeren. Net als de eerste race keek de 20-jarige coureur in de volgende ronden tegen de achtervleugels van de Red Bull-bolide van Hartley aan. De Motorsport Arena-coureur wist aan de druk van Van Dam te ontkomen en nam op zijn beurt de zesde plaats over van Carlo’s teamgenoot Jean Karl Vernay. Van Dam kwam hierdoor achter Vernay te liggen. Beide coureurs behielden deze posities tot het einde van de race. Na veertien ronden kwam Van Dam als achtste over de streep, goed voor de broodnodige kampioenschappunten.

CARLO VAN DAM: “Het weekend is teleurstellend voor me gelopen. We hadden het niet voor elkaar in de kwalificaties, waardoor ik van een zevende en een negende plaats de races moest aanvangen. Desondanks heb ik wel weer een aantal punten aan mijn totaal weten toe te voegen, zodat ik nog steeds in de race ben voor een goede eindklassering. Verder wil ik het hele team bedanken voor hun inzet, want ze hebben er alles aangedaan om de auto zo optimaal mogelijk af te stellen. Ik denk dat we na deze korte zomerstop het tij kunnen keren, zodat we vanaf Donington races kunnen gaan winnen. Ik heb er alle vertrouwen in dat het allemaal goed zal komen!”

 

<- Back to: News

WEBLOG

01-10-12 Weider Honda slips back in mixed conditions »

Carlo van Dam and Takashi Kogure finished ninth with their Honda HSV-010 in today’s Kyushu 300 KM...[more]

[more] »