Toyota Team TOM's contracteert Carlo van Dam

23-01-08

De Nederlandse autocoureur Carlo van Dam is in dienst getreden van Toyota Team TOM’s en start dit jaar in het Japanse Formule 3-kampioenschap. De 21-jarige Carlo, die in 2007 de Duitse Formule 3-titel won, tekende eerder deze maand een contract met TOM’s en woont inmiddels in het Japanse Gotemba waar dit fabrieksteam van Toyota is gevestigd. Begin februari test Carlo op het vlakbij Gotemba gelegen circuit van Fuji voor de eerste keer met de Dallara-Toyota, waarmee hij komend seizoen aan de start zal verschijnen van het 18 races tellende Japanse kampioenschap, alsmede de prestigieuze Formule 3 Grand Prix van Macau.

Toyota Team TOM’s heeft de afgelopen drie jaar de Japanse Formule 3-titel gewonnen en versloeg eind 2007 ook de wereldtop tijdens de Grand Prix van Macau. Op datzelfde circuit kreeg het team Carlo van Dam in het vizier. “Na het winnen van het Duitse kampioenschap werd ik uitgenodigd door een Oostenrijks team om in Macau te rijden”, licht Carlo toe. “Als gevolg van mijn prestaties daar werd ik benaderd door Susumu Koumi van TOM’s. Vorige week ben ik in Japan aangekomen en hebben we de deal rond gemaakt TOM’s en Toyota zijn twee grote en gerespecteerde namen in de internationale autosport en hun aanbod zie ik dan ook als een mooie beloning voor mijn prestaties tot dusver. Ik ben optimaal gemotiveerd om deze kans maximaal te benutten.”

Carlo debuteerde als Europees kartkampioen in de autosport en kwam via een derde plaats in het EK Formule Renault in de Formule 3 terecht. Als regerend Duits kampioen behoort hij tot de favorieten voor de Japanse titel: “Vanzelfsprekend ben ik ambitieus, ook omdat ik uitkom voor één van de beste Formule 3-teams ter wereld. Ik ben onder de indruk van hun werkwijze. Het leven hier bevalt me goed, maar ik ben blij dat ik begin februari voor het eerst met de auto rijd - dan gaat het seizoen echt van start.”

Susumu Koumi: “Wij zijn als TOM’s erg blij dat we Carlo van Dam als coureur in huis hebben weten te halen om onze Japanse Formule 3-titel en de zege op Macau te verdedigen. Het zal wellicht een uitdaging voor hem zijn om hier in Japan - in een voor hem compleet nieuwe omgeving - te rijden, maar we zijn er van overtuigd dat Carlo een uitstekende job voor ons zal doen.”

Het Japanse Formule 3-kampioenschap heeft grote namen voortgebracht, zoals zevenvoudig Le Mans winnaar Tom Kristensen, Formule 1-wereldkampioen Jacques Villeneuve en de huidige Formule 1-coureurs Adrian Sutil (kampioen met Tom’s in 2006) en Kazuki Nakajima. TOM’s heeft ook ervaring met Nederlanders: Jan Lammers reed met hun (Toyota) sportwagens en Tom Coronel maakte deel uit van hun Formule 3-team.

Carlo van Dam test op 7 en 8 februari op het circuit van Fuji en wordt 9 februari a.s. voorgesteld aan de Japanse media tijdens de officiële presentatie van Toyota Team TOM’s. Zijn Japanse teamgenoten zijn de Formule 3-debutanten Takuto Iguchi en Keisuke Kunimoto, die deel uitmaken van het Toyota Drivers Program.

Tijdens het weekeinde van 5 en 6 april a.s. worden op Fuji de eerste twee races van het seizoen verreden.

<- Back to: News

WEBLOG

01-10-12 Weider Honda slips back in mixed conditions »

Carlo van Dam and Takashi Kogure finished ninth with their Honda HSV-010 in today’s Kyushu 300 KM...[more]

[more] »