Zomer interview met Carlo van Dam

09-07-08

Carlo van Dam maakte begin dit jaar onverwachts de overstap naar het Japans Formule 3-kampioenschap. Tijdens de eerste vijf raceweekenden wist Carlo in tien races drie overwinningen, vier pole positions en twee snelste ronden te behalen. De coureur van het Toyota Team TOMís viel geen enkele keer uit en finishte elke race op het podium.

Je gaat nu stevig aan de leiding in het kampioenschap met 47 punten voorsprong en hebt een goed track record opgebouwd dit jaar. Hoe kijk je er zelf op terug?
Natuurlijk ben ik erg tevreden hoe ik er nu voor sta na 10 van de 18 races. Ondanks dat het misschien niet aan de resultaten af te lezen is, is het tot nu toe zeker geen makkelijke opgave geweest. Vooral in de aanloop naar en tijdens de eerste race-weekenden had ik nog wat problemen mijn rijstijl aan te passen op de Bridgestone banden. Dit ging eigenlijk elke race wat beter en na mijn eerste overwinning in Suzuka is het vertrouwen nog meer toegenomen.

Ondertussen ben je weer terug in Japan na een enkele weken in Nederland geweest te zijn. Hoe was je verblijf in Nederland?
Het was erg fijn familie en vrienden weer te zien. Aangezien er een aantal weken geen races waren en ik ook geen verplichtingen had in Japan ben ik terug gegaan voor drie weken. Zo heb ik natuurlijk het EK voetbal gevolgd, veel mensen gezien en leuke dingen gedaan. Ook heb ik samen met sponsors en relaties een dagje gekart. Een flink aantal mensen leven erg met mij mee en dat is natuurlijk top! Daarnaast was het weer erg goed en voelde het bijna als vakantie!

Wat doe je vooral tussen de races door in je vrije tijd?
Natuurlijk probeer ik mij voor iedere race fysiek zo goed mogelijk voor te bereiden. Samen met mijn teamgenoten ben ik vaak in de sportschool of op een voetbalveldje hier in Gotemba te vinden. Na afloop gaan we meestal een hapje eten met soms nog wat andere Japanse coureurs die hier wonen. Ook ben ik af en toe in de werkplaats om dingen door te spreken met mijn monteurs en engineer. In de vrije weekenden ga ik meestal naar Tokyo. Ik heb een aantal leuke mensen leren kennen waar ik dan wat mee ga eten of drinken. Ik heb het hier dus prima naar mijn zin!

Nog vier raceweekenden zijn er te gaan in een sterk kampioenschap, wat is voor de komende tijd belangrijk voor jou om hier de titel te pakken?
Het belangrijkste is dat je je blijft focussen wat echt belangrijk is, namelijk hard rijden. We moeten gewoon zorgen dat we elk weekend de snelheid hebben om voor de overwinning te kunnen vechten en het dus gewoon van race tot race te bekijken. Op drie van de vier circuits, waar we nog moeten racen, ken ik nu al. Dit is dus een voordeel wat betreft het voorbereiden van die weekenden. Mijn doel is vooral nog meer overwinningen te scoren dit seizoen en zo uiteindelijk proberen de titel te pakken.

<- Back to: News

WEBLOG

01-10-12 Weider Honda slips back in mixed conditions »

Carlo van Dam and Takashi Kogure finished ninth with their Honda HSV-010 in todayís Kyushu 300 KM...[more]

[more] »